Haussa potilaiden käyttökokemuksia rukaparibista – munasarjasyöpä, munanjohtimen syöpä, vatsakalvosyöpä
Lääkevalmiste, jonka vaikuttavana aineena on rukaparibi, sai ns. ehdollisen hyväksynnän 24. toukokuuta 2018. Myyntiluvan myöntämisen ehtona oli, että lääkeyhtiö toimittaa ARIEL4-tutkimuksesta lisätietoja, jotta vahvistettaisiin lääkkeen turvallisuus ja teho kolmannen linjan hoitokäyttöaiheessa. ”Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea (CHMP) suositteli 21. heinäkuuta [2022], ettei [rukaparibia] pidä käyttää enää kolmannen linjan hoitona munasarja-, munanjohdin- tai vatsakalvosyövän hoidossa, kun syöpään liittyy BRCA-mutaatio potilailla, joiden syöpä on uusiutunut vähintään kahden platinapohjaisen solusalpaajahoidon jälkeen ja joille ei voida antaa enää platinapohjaista hoitoa. Suosituksen perustana on ARIEL4-tutkimuksen lopullisten tietojen arviointi.” (Euroopan lääkevirasto)
Lokakuussa 2023 EMA:n CHMP hyväksyi uuden käyttöaiheen seuraavasti:
- ”[Lääkevalmiste] on tarkoitettu pitkälle edenneen (FIGO-asteet III ja IV) korkea-asteisen epiteliaalisen munasarjasyövän, munanjohtimen syövän tai primaarisen vatsakalvosyövän ylläpitohoidoksi monoterapiana aikuispotilailla, jotka ovat saavuttaneet platinapohjaisen ensilinjan solunsalpaajahoidon päätyttyä (täydellisen tai osittaisen) hoitovasteen.
- [Lääkevalmiste] on tarkoitettu platinaherkän uusiutuneen korkea-asteisen epiteliaalisen munasarjasyövän, munanjohtimen syövän tai primaarisen vatsakalvosyövän ylläpitohoidoksi monoterapiana aikuispotilailla, jotka ovat saavuttaneet platinapohjaisella solunsalpaajahoidolla (täydellisen tai osittaisen) hoitovasteen.”
(Lähde: European Society for Medical Oncology ESMO ja lääkkeen valmisteyhteenveto Euroopan lääkeviraston sivuilla)
Lääkevalmiste on potilasjärjestöjen lausuttavana Sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa Lääkkeiden hintalautakunnassa. Suomen Syöpäpotilaat ry valmistelee lausuntoa ja kaipaa sen tueksi kokemuksia munasarjasyöpään, munanjohtimen syöpään tai vatsakalvosyöpään sairastuneilta tai heidän läheisiltään erityisesti rukaparibin käytöstä ja/tai oman sairauden nykyhoidosta.
Kokemuksen kuvauksessa voi ottaa kantaa mm. lääkkeen annostelutapaan, sivuvaikutuksiin, miten lääke vaikutti elämänlaatuun, toiminta- tai työkykyyn sekä arjessa selviämiseen. Myös muut näkökulmat ovat tervetulleita. Selkeyden vuoksi kerro kuvauksessa liittyykö kokemus rukaparibiin vai johonkin toiseen hoitoon. Kuvauksen ei tarvitse olla pitkä, muutama lause riittää hyvin. Kirjallisia kokemuksia hyödynnetään anonyymisti eli kokemuksen jakanutta ei voida tunnistaa tekstistä.
Koska käyttökokemuksia ei välttämättä ole vielä ehtinyt kertyä ko. lääkevalmisteesta, kantaa voi ottaa myös pelkästään nykyhoidon toimivuuteen ja sen sivuvaikutuksiin sekä vaikutuksiin elämänlaadussa, arjessa jne.
Kerro omista tai läheisesi kokemuksista viimeistään keskiviikkona 25.9.2024 sähköpostitse erityisasiantuntija Emma Anderssonille: emma.andersson@syopapotilaat.fi.
Lämmin kiitos kokemuksistanne ja havainnoistanne!
Yhteistyöterveisin,
Emma Andersson / Suomen Syöpäpotilaat ry
Kuva: Michelle Leman / CC0 Pexels (kuva ei liity ko. lääkevalmisteeseen)