Siirry suoraan sisältöön

Haussa potilaiden käyttökokemuksia isatuksimabista – myelooma

sairaanhoitaja seuraa, kun potilaan laskimoon tiputetaan lääkettä

Lääkevalmiste, jonka vaikuttavana aineena on isatuksimabi, sai koko EU:n alueella voimassa olevan myyntiluvan 30. toukokuuta 2020.

”[Isatuksimabia sisältävä lääkevalmiste] on syöpälääke, jota käytetään yhdessä pomalidomidin ja deksametasonin kanssa multippelin myelooman (luuydinsyövän) hoitoon. Sitä annetaan aikuisille, jotka ovat aiemmin saaneet vähintään kahta syöpähoitoa, mukaan lukien lenalidomidi ja proteasomin salpaajat, ja joiden syöpä on pahentunut viimeisimmän hoidon jälkeen.” (Lähde: Euroopan lääkevirasto)
Lisäksi Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) antoi marraskuussa 2024 myönteisen lausunnon, jossa suositellaan lääkevalmisteen käyttöaiheen laajentamista. Euroopan komissio ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä muutoksesta.

Lääkevalmiste on arvioitavana Sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa Lääkkeiden hintalautakunnassa. Suomen Syöpäpotilaat ry valmistelee korvattavuutta puoltavaa lausuntoa ja kaipaa sen tueksi kokemuksia myeloomapotilailta tai heidän läheisiltään isatuksimabista tai myelooman nykyhoidosta potilailta, jotka ovat aiemmin saaneet vähintään kahta syöpähoitoa, ml. lenalidomidi ja proteasomin salpaajat, ja joiden syöpä on pahentunut viimeisimmän hoidon jälkeen.

Oman tai läheisen kokemuksen kuvauksessa voi ottaa kantaa esimerkiksi seuraaviin aiheisiin:
  • mitä lääkettä käytät
  • lääkkeen annostelutapa: miten helppoa lääkettä on käyttää ja mitä sen käyttö vaatii
  • mahdolliset sivuvaikutukset ja niiden vaikutus arkeen
  • vaikutukset elämänlaatuun, työ- tai toimintakykyyn, harrastuksiin, pari- tai perhesuhteisiin, kotitöihin jne.
  • muu tärkeäksi kokemasi näkökulma

Voit myös kertoa kokemuksesi ja tarpeesi ylipäätään myelooman nykyhoidosta. Noudata myös tässä tapauksessa yllä mainittuja ohjeita.

Tekstin ei tarvitse olla pitkä, muutama lause riittää hyvin. Kirjallisia kokemuksia hyödynnetään anonyymisti eli kokemuksen jakanutta ei voida tunnistaa tekstistä.

Jaa kokemuksesi mahdollisimman pian tai viimeistään keskiviikkona 29.1.2025 sähköpostitse erityisasiantuntija Emma Anderssonille: emma.andersson@syopapotilaat.fi.

Lämmin kiitos kokemuksistanne ja havainnoistanne!

Yhteistyöterveisin,
Emma Andersson / Suomen Syöpäpotilaat ry

Kuva: RDNE Stock project / CC0 Pexels (kuva ei liity ko. lääkevalmisteeseen)