Merkintöjä potilaan päiväkirjasta
Nyt on taas potilaan päiväkirjani aika. Pysähtyä katsomaan, mitä syksy on opettanut ja mitä siitä saan mukaani talveen.
Huolenpitoa tässä päivässä
Tunsin taannoin oloni jotenkin ei-terveeksi. Vastasin Kanta.fi:ssä olevan Omaolon kysymyksiin. Ikäni ja terveyteni perusteella (varmaankin) sain kehotuksen ottaa yhteyden terveydenhoitoon: samalla annoin luvan vastausteni toimittamiseen asiantuntijalle.
No, terveyskeskuksesta soitettiinkin hetken päästä ja minulle järjestyi välittömästi aika koronatestiin läheiselle HUSin drive-in -pisteelle. Jo kolmetoista tuntia näytteenotosta tuli vastaus: ei koronaa.
Opin, että edelleenkin – ruuhkaisissa pandemian vaiheissa – kannattaa luottaa yhteiskunnan palvelukykyyn, huolenpitoon potilaista. Tämä on turvallista, kun talvi voi tuoda tullessaan vaikean koronatilanteen täällä pääkaupunkiseudulla.
Tulevaisuuden syövänhoitoa
Osallistuin EUPATIn yhteistyössä Lääketeollisuus ry:n kanssa järjestämään webinaariin: Tulevaisuuden täsmähoitona solu- ja geeniterapiat.
Tilaisuus oli aikamoinen kokemus.
• Silmiä avaava. Syöpien ja muiden sairauksien hoito on vahvasti uusiutumassa. Lähivuosikymmenet tuonevat käyttöön hoitomuotoja, jotka ovat huomattavasti nykyisiä tehokkaampia. Puheenvuoroja kuunnellessa tuntui, kuin täysin uudenlaisia ovia olisi avautumassa
• Kiehtova. Solu- ja geeniasiantuntijat olivat tehneet esityksistään sekä valaisevat että jotenkin satumaisen elävät: matka ihmisen soluun tarjosi uskomattomat näkymät ihmeelliseen pienoismaailmaan.
• Haastava. Kehitys kohti uusia hoitokäytäntöjä vaikutti niin houkuttelevalta ja välttämättömältä, että realistille tuli mieleen: miten yhteiskunnissa riittävät taloudelliset voimavarat kaiken kehityksen rahoittamiseen.
Opin, että paitsi ylipäänsä potilasjärjestömme, myös EUPATIn tarjoamiin mahdollisuuksiin kannattaa edelleen aktiivisesti tarttua. On valtavasti tietoa, mikä kannattaa omaksua ja kehittää itseään potilasmaailman tulevaisuuden tuntijana.
Aktiivisuus luo aktiivisuutta
Otin alkusyksystä yhteyttä terveyskeskukseen useammastakin asiasta. Parantamista kaipaava pieni vamma tai muu ilmiö, pitkäaikaissairauden vuosikontrolli, muu asia… Kaikessa sain nopeasti hyvää palvelua ja asiantuntevan ratkaisun kysymyksiini. Olin arkaillut ottaa yhteyttä, pelkäsin että on kiireitä.
Jo kesällä sairaalamme sisätautiosastolta lääkäri otti yhteyttä. Hän ehdotti syövän vuosikontrollia etäyhteydellä. Näin tehtiin. Syksyn alussa tapasin lääkärin sitten myös henkilökohtaisesti.
Viisastuin näistä kokemuksista ja opin tulevaa varten: ennakkoluulottomasti otan tarvittaessa ja viipymättä yhteyttä hoitavaan tahoon. Aktiivisuus näköjään luo aktiivisuutta. Kaikki on kunnossa, kun hoitosuhde on aktiivinen.
Kuva: ASHLEY EDWARDS / Unsplash