Eduskuntavaalit 2019: Elämä jatkuu – mutta miten?
Syövän hoito paranee ja yhä useamman sairastuneen elämä jatkuu, mutta ei aina palaudu ennalleen. Syöpähoito puree, mutta sairaus voi muuttua krooniseksi. Potilas voi pudota syöpähoidon jälkeen täysin tyhjän päälle. Hän kärsii pitkään terveyshaitoista ja pelkää syövän uusiutuvan.
Terveyskeskuksista löytyy hänelle harvoin asiantuntija-apua. Siksi terveysasemille tulee palkata syöpähoitajia, jotka osaavat vastata potilaiden tarpeisiin.
Inhimillinen kohtelu sekä potilasta ja hänen omaisiaan kuunteleva asenne antavat laatua myös palliatiiviselle eli ylläpitävälle ja saattohoidolle. Tarjolla tulisi olla myös monipuolinen sopeutumissuunnitelma, joka antaisi eväitä oireiden hallitsemiseksi ja oman terveyden ylläpitämiseksi.
Me syöpäpotilaat olemme käyneet läpi omat potilaspolkumme. Sen aikana meille on karttunut unohtumaton kokemusten, tunteiden, sivuvaikutusten, pelkojen ja toivojen historia. Se kattaa tuntemuksemme ensimmäisistä oire-epäilyistä saattohoitoon. Arjesta selviytyminen, toimeentulo ja läheiset ihmissuhteet ovat erottamattoman osa sitä. Potilas on osa hoitoaan. Siksi potilaiden näkökulma tulee aina ottaa huomioon syövän hoitoa kehitettäessä.
Hyvät kansanedustajaehdokkaat. Kuuntelemalla syöpäpotilaita ja pohtimalla sitä, mitä lisäarvoa meidän tarjoamamme näkökulma antaa päätöstenne pohjaksi, annatte vahvan panoksen Suomen terveydenhoidon kehittämiseen.
Lue myös toinen osa vaalisarjaamme, jossa kehotetaan kysymään potilaalta
Kuva: CC0 / Pixabay