Terveisiä työelämästä: Kadonneen selviytyjän jäljillä?
Kirjallisuuden suurkuluttajana nautin sitaattien ja ajatusten hakemisesta fiktiosta. Aloitin joitakin vuosia sitten kunnianhimoisena lukuprojektina Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjasarjan. Toistaiseksi olen edennyt seitsemänteen kirjaan kaikkiaan kymmenestä. Vaikka lukuprojekti on tällä hetkellä jäissä odottamassa parempia hetkiä, joku kaunis päivä suljen viimeisenkin kirjan kannen ja huokaisen onnellisena. Tulen varmasti olemaan saavutetusta päämäärästä yhtä onnellinen kuin koko luku-urakasta mielekkään teeman parissa.
Ei se päämäärä vaan matka, eikö näin usein kliseisesti sanota? En nauti projekteista pelkästään vapaa-ajalla vaan myös työelämässä. Elokuussa ryhdyin aivan uudenlaiseen projektiin aloittaessani hankekoordinaattorina Suomen Syöpäpotilaat ry:ssä. Reilussa kuukaudessa olen ehtinyt asentaa tietokoneita, pyöritellyt päätäni IT-tuen koomisille vastauksille, hankkinut vuosien tauon jälkeen ihkaoikean paperisen kalenterin ja siinä ohessa ehtinyt myös suunnitella hankkeen sisältöä, laatinut toiminta- ja viestintäsuunnitelman ja mitä kaikkea vielä. Ennen kaikkea kuitenkin olen saanut mahtavan Marketta-kollegan työparikseni. Yhdessä on mukavampi edistää syöpäselviytyjien paluuta työelämään.
Järjestöt ovat siinä mielessä kiinnostavalla työkentällä, että helposti pääsee itse vaikuttamaan asioihin ja näkemään muutoksia. Käytännönläheisenä ja suunnitelmallisena ihmisenä tämä on minulle tärkeää ja erittäin motivoivaa. Olemme tiimissämme saaneet hankkeen hienoon alkuun ja innolla odotamme lokakuussa alkavia pienryhmiä ja teemapajoja.
Mutta sitä ennen muutama sana termeistä. Suomen Syöpäpotilaisiin toin aikaisemmasta työpaikastani käsitteen palvelunkäyttäjä, se kuvaa sangen osuvasti henkilöitä, joita toiminta koskee ja jonka palvelun piirissä henkilöt ovat.
Mutta hetkinen, mihin romukoppaan joutuivat vanha kunnon potilas ja asiakas? Eivätkö ne enää ole muodikkaita, ja mitä ihmettä tarkoittaa syöpäselviytyjä? Eivät vanhat termit ole mihinkään kadonneet, vaan termien monimuotoisuus kuvastaa enemmän sitä, että syöpään sairastuneet ovat kaikki osaavia yksilöitä, jotka pelkkä potilas-käsite sysäisi passiiviseen hoitoa vastaanottavan asemaan.
Moniulotteinen syöpäselviytyjä-käsite pohjautuu englanninkieliseen termiin cancer survivor. Englanniksi termissä tuntuu olevan enemmän taistelutantereen tuntua kuin maanläheisemmässä suomenkielisessä versiossa.
Myös syöpäselviytyjä on mielipiteitä jakava termi. Cancer.net -sivuston mukaan syöpäselviytyjä-termillä viitataan henkilöön, jolla on taustalla syöpään sairastuminen. Jotkut pitävät termiä liian rajaavana, sillä käsite saatetaan ennen kaikkea liittää menneeseen tai sitten henkilö edelleen elää elämäänsä syövän kanssa eikä välttämättä identifioidu syöpäselviytyjäksi.
Cancer.net listaa lisäksi kolme erilaista selviytymisen vaihetta. Akuutilla selviytymisellä viitataan syöpädiagnoosiin ja hoitojen päättymiseen. Käsite keskittyy siten syövän hoidollisiin näkökulmiin. Laajennetulla selviytymisellä sitä vastoin tarkoitetaan hetkeä, jolloin syöpähoidot päättyvät ja aikaa hoitojen päättymisestä on kulunut jokunen kuukausi. Fokus on hoitojen vaikutuksissa. Pysyvällä selviytymisellä viitataan ajanjaksoon, jolloin useampi vuosi on kulunut hoitojen päättymisestä ja uudelleen sairastuminen ei vaikuta todennäköiseltä.
Erinomaisen lisänsä termivyyhtiin tuo käsite co-survivor, jolla viitataan henkilöön, joka on hoitanut tai ollut läsnä ystävän tai läheisen sairastaessa. Voisiko sen kääntää ensisijaisesti myötäselviytyjäksi?
Mitä itse tuumaat käsitteiden osuvuudesta: kuvastavatko ne syöpään sairastumista vai jättävätkö ne enemmän kysymyksiä auki kuin mihin ne pystyvät vastaamaan?
Blogikirjoituksia työelämän kysymyksistä?
Toivomme blogikirjoituksia tai muita artikkeleita toimintaamme osallistuneilta, palvelunkäyttäjiltä, syöpään sairastuneilta, syöpäjärjestöjen työntekijöiltä, hankkeen ohjausryhmän jäseniltä, syöpäselviytyjien läheisiltä, yhteistyökumppaneilta sekä muilta työelämän ja syövän yhteensovittamisesta kiinnostuneilta.
Ole rohkeasti yhteydessä jos sinulle tulee mieleen aihe, josta haluaisit kirjoittaa. Meiltä tulee editointi kaupan päälliseksi. Kirjoitukset voidaan kirjoittajan toiveesta julkaista myös nimettömästi.
Myös muita ideaehdotuksia saa mielellään lähettää meille. Kiitos kirjoittajille etukäteen!
Aurinkoisia syyspäiviä kaikille ja ollaan yhteyksissä.
Työelämäterveisin,
Emma
Lisätietoa:
- Blogisarjan kirjoitusohjeet
- Hankkeesta lyhyt kuvaus
- Paluu töihin -verkosto Facebookissa syöpäselviytyjille
Kuva: Emma Andersson