Koronakeväästä vapaampaan kesään
Kevään pandemian aikana Suomessa vältyttiin siltä, että sairaanhoidossa olisi jouduttu rajaamaan potilaita pois välittömästi tarpeellisesta tehohoidosta, kuten näimme ajankohtaislähetyksissä tapahtuvan seuduilla, joissa koronatartuntoja oli paljon. Silti meilläkin eettisiä valintoja jouduttiin tekemään nopeasti.
Tehohoitopaikkojen varaamisella koronapotilaiden hoitoon on ollut vaikutusta syöpätutkimukseen ja joidenkin syöpähoitojen saamiseen. Lisäksi rajoitukset ovat vaikuttaneet terveydenhuollon toimintaan, esimerkiksi sairaalalaitteiden käyttöönotto ja huolto vaativat, että ammattilaiset voivat matkustaa.
Läpi Euroopan raportoidaan syövän hoitojonojen kasvusta, diagnoosien viivästymisestä sekä tutkimuksissa hoitoja saavien potilaiden määrän laskusta. Miten vakavia vaikutuksia syövän hoitotuloksiin tällä on, nähdään tilastoista myöhemmin. Yksittäisten ihmisten kohdalla myöhästynyt diagnoosi tai saamatta jäänyt uusi tutkimushoito, voi olla peruuttamaton asia.
Huoli ja jopa pelko omasta turvallisuudesta on värittänyt kevään kuluessa syöpäpotilaiden keskusteluja ja myös Suomessa on vältelty käyntejä terveydenhuollossa. On syytä miettiä, miten voitaisiin vaikuttaa siihen, että tutkimus- ja hoitokäyntejä ei jäisi edelleen väliin, mikäli koronatilanne on taas pahentuneena edessä.
Osaan käyntien peruutuksista voi olla arkinenkin syy, ehkä läheisiä ei ole haluttu asettaa vaikeiden valintojen eteen esimerkiksi pyytämällä heiltä kyytiä lääkäriin.
Järjestöt ovat kehittäneet palveluitaan korona-ajan tarpeisiin ja pyrkineet tukemaan yhteisöllisyyttä sekä mahdollisuutta käsitellä eristyneisyyden kokemuksia. Nyt pääsemme viettämään juhannusta hieman vapaammin. Toivotaan, että koronan toista aaltoa ei tule tai ainakin nautitaan kesästä sitä ennen.
Turvallisten kohtaamisten tärkeydestä ei tarvitse syöpäpotilaita eikä heidän läheisiään muistuttaa.
Hyvää juhannusta, ihanaa kesää!