Syöpä ja potilas sairaanhoitajan silmin
”Olenko tehnyt vuoron aikana kaikkeni, olisinko vielä voinut tehdä jotakin, olenko riittävä, kuuntelinko potilasta, huomasinko kaikki potilaat, pystyinkö luoda turvallisuuden tunteen potilaalle, oliko potilaalla hyvä olla.”
Sairaanhoitajan työ on tärkeää, mutta myös raskasta niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Paljon tunteita sekä ajatuksia herää työpäivän aikana ja sen päätyttyä. Tällaiset ajatukset voivat pyöriä päässä työpäivän jälkeen.
Syöpäpotilas voi olla hauras ja pelokas, itkuinen ja ahdistunut mutta myös toiveikas ja positiivinen. Myös potilaalla voi olla monenlaisia tuntemuksia, ajatuksia, tunteita ja hän saattaa miettiä mitä tästä nyt tulee.
Kun sairaanhoitajalla ja potilaalla on monenlaisia tunteita ja ajatuksia, ja kun he lopulta kohtaavat, he löytävät toivottavasti yhteisen sävelen, missä potilas on päähenkilö. Potilaalla voi olla paljon kysymyksiä, joihin hän haluaa saada vastauksia ja tiedon tarve. Sairaanhoitaja pyrkii parhaansa mukaan kohtaamaan potilaan ja vastaamaan kysymyksiin, mutta myös ottamaan vastaan potilaan tunteet, ahdistuksen ja pelon.
Tähän sairaanhoitaja tarvitsee monenlaisia työkaluja ja taitoa. Kuunteleminen on tärkeä työkalu, mutta myös läsnäolo ja kyky ottaa vastaan potilaan ajatukset ja tuntemukset, jotka voivat olla minkälaisia tahansa. Sairaanhoitajan melkein suurin tehtävä on auttaa potilasta eteenpäin prosessissa, ei vaan psyykkisesti, mutta myös fyysisesti. Hoitaja on se, joka antaa sytostaatit, kysyy vointia, kartoittaa potilaan sivuvaikutuksia yms. Mutta samalla on läsnä, kuuntelee ja pyrkii antamaan potilaalle turvallisuuden tunteen.
Sairaanhoitajan pitää myös muistaa pitää huolta itsestään. Työkavereiden kanssa keskustelu on mahdollisuus purkaa ajatuksia ja tuntemuksia. Mutta tärkeää on saada mahdollisuus myös työnohjaukseen, jolloin joku muu kuuntelee myös hoitajaa. Työnohjaus auttaa hoitajia raskaassa työssä ja antaa mahdollisuuden keskustella asioista, mitä työssä kokee ja näkee. Sairaanhoitaja ei ole yksin, vaikka joskus voi tuntua siltä, että yksin tekee asioita ja töitä. On tärkeää työn jaksamisen kannalta oppia kuuntelemaan omaa sydäntä, päätä ja kehoa. Mitä ne haluavat, mitä ne toivovat ja miten paljon ne jaksavat.
Tämän blogitekstin idean, syöpä ja potilas sairaanhoitajan silmin, sain kun huomasin, että syöpä, potilas ja hoitaja ovat kolme tärkeää sanaa. Syöpä on tärkeä sana, koska se on iso ja elämää uhkaava sairaus. Potilas on tärkeä sana, koska potilas on päähenkilö, joka tarvitsee tukea ja hoitoa. Sairaanhoitaja on tärkeä sana, koska hoitajalla on iso rooli syöpäpotilaan arjessa ja hoidossa.
Sairaanhoitajan työssä pitää oppia monta asiaa, mutta tärkeimmät asiat ovat minun mielestäni kuuntelemisen kyky, läsnä oleminen, turvallisuuden antaminen ja huomioon ottaminen. Näin pystyy kohtaamaan potilaan parhaalla tavalla ja auttamaan potilasta eteenpäin vaikeassa tilanteessa.