Siirry suoraan sisältöön
Taustalla Ukrainan lippu, etualalla kahden aikuisen ja yhden lapsen kädet yhdessä

Syöpäpotilaat Ukrainassa ovat erityisen haavoittuvassa asemassa

Matti Järvinen & Riikka-Leena Manninen

Matti Järvinen & Riikka-Leena Manninen

Ukrainan sota ajaa kansalaisia pakoon kotimaastaan. Inhimillisen hädän yksi ulottuvuus on pakolaisten terveys. Monen ukrainalaisen syöpäpotilaan ja heitä hoitavan ammattilaisen turvallisuus on vaarantunut. Sairaaloita on vaurioitunut tai kulku niihin estynyt. Monen hoito on keskeytynyt tai lykkääntynyt lääkkeiden ja välineiden puuttuessa. Useilta on diagnoosi jäänyt saamatta.

Ukrainalaisissa sairaaloissa huonokuntoisia potilaita evakuoidaan suojaan ilmaiskuilta yö toisensa jälkeen. Joitakin potilaita on siirretty hoitoon ulkomaille, ja osa on lähtenyt itse pakolaisiksi.

Sota asettaa naapurimaiden terveydenhoidon kovalle koetukselle. Ukrainassa korona-, tuberkuloosi ja hepatiitti C -tilanne on keskimääräistä huonompi.

Hoidon suunnittelua ei helpota sekään, että usein tieto potilaan terveydestä on hänen oma arvionsa. Dokumentit saadusta hoidosta puuttuvat. Kielivaikeudet haittaavat hoitoon hakeutumista, ja tulkeista on pula. Pakolaisena syöpäpotilaan turvallisuuden tunne on säröllä, ympäristö outo ja läheiset kaukana.

Pakolaispotilaat kohtaavat Euroopan syöpähoidon perusongelmat: tasokkaan hoidon epätasaisen saatavuuden ja valtioiden korkeat raja-aidat hoitovastuiden jakamisessa. Itä-Euroopan potilaille ne korostuvat.

Etenkin harvinaisten syöpien hoidossa on puutteita. Kotimaassa saatuja hoitoja ei ole naapurimaissa saatavilla, ja kotiin palatessa edessä voi olla sama ongelma. Eriarvoisuus voi ilmetä myös siten, että vastaanottavan maan omat syöpäpotilaat kokevat jäävänsä ilman hoitoja, joita on tarjolla pakolaisille.

Perushaasteita Ukrainan avustamisessa ovat erilaisia kuljetuksia koskevat pulmat, byrokratia sekä avun organisoinnissa että koordinoinnissa havaitut puutteet.

Syöpäpotilaiden järjestöt ovat osoittaneet eri tavoin tukeaan ukrainalaisille kohtalotovereilleen. Kansainväliset kattojärjestöt ovat organisoineet tukea jäsen- ja kumppanuusverkoston avulla. Niiden kautta on luotu yhteyksiä sairaaloihin, joilla on tarjota Ukrainan naapurimaihin lääkkeitä, laitteita ja muuta tukea pakolaisten hoitoon. Suora yhteys ukrainalaisiin jäseniin takaa tiedot maan ajankohtaisista tarpeista.

Kiperä kysymys kustannusten jaosta on vielä edessä. Siihen tuo oman vaikeusasteensa koronan torjunnan lisäkustannukset. Covidin yhteydessä koettiin solidaarisuutta taudin nujertamiseksi. Lääketeollisuuskin oli mukana talkoissa. Nyt samaa laajaa yhteistyötä tarvittaisiin ukrainalaisten hädän vähentämiseksi.

Potilasjärjestöjen verkostosta saadun kokemuksen voi kiteyttää toteamukseen, että vaikeudet tunnetaan, nyt niille pitäisi tehdä jotain käytännössä.

Poliitikot on Euroopassa herätettävä asialle ja ammattilaisten tulee ottaa apu hoidettavakseen. Solidaarisuuden ilmaiseminen ukrainalaisille syöpäpotilaille on tärkeää, sillä se osoittaa apua antavien henkistä sitoutumista. Lopulta teot ratkaisevat.

 

Kuva: CC0 / Pixabay