Siirry suoraan sisältöön

Haussa potilaiden käyttökokemuksia tepotinibista – keuhkosyöpä

Valkoisia lääketabletteja keltaisella pinnalla.
Lääkevalmiste, jonka vaikuttavana aineena on tepotinibi, sai koko EU:n alueella voimassa olevan myyntiluvan 16. helmikuuta 2022. Tepotinibista on saanut Suomessa peruskorvauksen 1.4.2023 alkaen korvausoikeudella 3081.
”[Tepotinibi] on syöpälääke, jota käytetään ei-pienisoluisen keuhkosyövän (NSCLC) hoitoon aikuisilla, kun syöpä on pitkälle edennyt ja syöpäsoluissa on tiettyjä geneettisiä mutaatioita (muutoksia), jotka johtavat mesenkymaalis-epiteliaalisen siirtymätekijägeenin eksonin 14 (METex14) ohitukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että syöpäsolut tuottavat poikkeavaa proteiinia nimeltä MET, koska MET-geenin osaa nimeltä eksoni 14 ei käytetä. [Tepotinibia] käytetään, kun potilas tarvitsee jatkohoitoa immuunihoidon tai platinapohjaisen solunsalpaajahoidon tai molempien jälkeen.” (Lähde: Euroopan lääkevirasto)

Lääkevalmiste on potilasjärjestöjen lausuttavana Sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa Lääkkeiden hintalautakunnassa. Suomen Syöpäpotilaat ry valmistelee erityiskorvausta puoltavaa lausuntoa ja kaipaa sen tueksi kokemuksia keuhkosyöpää sairastavilta tai heidän läheisiltään. 

Oman tai läheisen kokemuksen kuvauksessa voi ottaa kantaa esimerkiksi:

  • lääkkeen annostelutapaan: miten helppoa lääkettä on käyttää
  • sivuvaikutuksiin ja miten ne näkyvät arjessa selviytymisessä
  • miten lääke vaikuttaa elämänlaatuun tai toiminta- ja työkykyyn
  • myös muihin näkökulmiin

Selkeyden vuoksi kerro kuvauksessa liittyykö kokemus pelkästään tepotinibiin vai muuhun hoitoon. Kuvauksen ei tarvitse olla pitkä, muutama lause riittää hyvin. Kirjallisia kokemuksia hyödynnetään anonyymisti eli kokemuksen jakanutta ei voida tunnistaa tekstistä.

Kerro omista tai läheisesi kokemuksista mielellään mahdollisimman pian tai viimeistään sunnuntaina 22.9.2024 sähköpostitse erityisasiantuntija Emma Anderssonille: emma.andersson@syopapotilaat.fi.

Lämmin kiitos kokemuksistanne ja havainnoistanne!

Yhteistyöterveisin,
Emma Andersson / Suomen Syöpäpotilaat ry

Kuva: Karolina Kaboompics / CC0 Pexels (kuva ei liity ko. lääkevalmisteeseen)